Kako je Krešo PAPAK postao “ugledni” kmer? (razgovor sa gđom. Marijanom Petir)

Ovaj intervju sa gđom. Petir je ispao kontroverzan, a uopće nije trebalo biti tako. Greška je isključivo MOJA i više se neće ponoviti. Što se u stvari dogodilo? Zamolio sam gospođu za razgovor i korektno je odgovorila na sva moja pitanja. Čim je tekst objavljen dobio sam nekoliko poruka (u vidu komentara) da sam pogriješio, jer je gđa. Petir jednom prigodom izjavila to i to. Sporni detalj je njena izjava, u kojoj osuđuje koketiranje sa svim totalitarnim režimima uključujući i NDH. Osobno se s tim ne slažem, jer smatram da je NDH bila težnja Hrvatskog naroda. A naš. Poglavnik ni u kojem slučaju ne spada u skupinu masovnih ubojica, na čelu sa: Staljinom, Adolfom, Mao Tse tung-om, krvavim bravarom, čiča Dražom i ostalim “humanistima”. Ovo je isključivo moj stav i iza njega stojim. Tekst sam ubrzo sklonio sa Bloga i društvenih mreža. A nisam trebao. Jer koliko god držim do svojih principa, osnovna svrha moga pisanja je promicanje ISTINE. Da je tema bila gđa. Petir, sigurno bi je pitao da mi pojasni neke stvari. Pošto je na tapetu bio K.Beljak, fokusirao sam se isključivo na njega. Dugo sam o ovome razmišljao i jutros sebe pitam: “Što mi je sve ovo trebalo?”. Zalažem se za slobodu mišljenja a u drugu ruku sam sebe cenzuriram. Nikada nisam bio ničiji igrač, niti sam ikome išao niz dlaku. Zato mnogima i smetaju moji tekstovi. Kakvi god da su. Riječ CENZURA u mome vokabularu ne postoji a ovakvim postupcima postajem isti kao ONI, protiv kojih se cijelo vrijeme borim. A to je zadnje što želim. Zato uz iskrenu ispriku, ponovo objavljujem cijeli tekst u originalu.“

Ako želiš saznati pravu istinu o Plenkiju, sigurno nećeš pitati vjernu pudlicu Njonju. Jer odgovor unaprijed znaš. Slično je i sa Krešom Beljakom, zvanim BLAUPUNKT. Samovolja ovoga podkapacitiranog sitnog lopova, ne poznaje granice. Većina “nepodobnih” članova HSS-a je izbačena, a neki su nažalost sami morali napustili stranku. Časnim ljudima koji su ostali, nije ni malo lako. Izloženi su svakodnevnim ponižavanjima od strane Politbiroa. Ipak dokle god su tu, postoji barem neka nada da bi se stvari mogle promijeniti na bolje.

Kako to naš dobri General Glasnović pjesnički kaže, u Predsjedništvu HSS-a su ostali samo “rektalni penjači”. To je apsolutno neprihvatljivo, jer običan Hrvatski čovjek je sentimentalno vezan za stranku. I očevi i djedovi su im  bili u HSS-u. Nedopustivo je da se tradicija duga 116 godina preko noći izbriše, i da se krene titinim stazama revolucije. A upravo je to namjera druga Papka i njegovih uhljeba.

U zadnje vrijeme ovo irelevantno biće prijeti cenzurom Domoljubnih glasila? Izgleda da je mali jugo-krkan umislio da je netko i nešto? Samo probaj druže, bojim se da češ se neugodno iznenaditi. Jer još nas uvijek ima. Puno više nego što mislite. Branili smo Domovinu od prvog do zadnjeg dana, i po nas nisu dolazili mama i tata da nas izvuku iz vojske, nakon punih 13 sati “ratovanja”. Jado iskompleksirani……

Kako je ova nula od čovjeka postala nedodirljiva, nikada mi nije bilo jasno. Od stranke koju su davne 1904. osnovala braća Radić, ostalo je samo ime. Povijesni slogan: “Vjera u Boga i seljačka sloga!”, komunjarama ništa ne znači. Jer oni u dragoga Boga ne vjeruju, a Hrvatska sloga im nikako ne odgovara. Ova tema je vrlo kompleksna, pa sam zamolio za pomoć nekoga tko je upoznat sa cijelom situacijom.

Smatram da nema kompetentnije osobe od gđe. Marijane Petir. Kao dokazani Domoljub, ova vrijedna i skromna gospođa je bila Potpredsjednica HSS-a, Zastupnica u Hrvatskom Saboru i Europskom parlamentu. I sama je izbačena iz stranke, partijskim dekretom Kreše Broza. Jer kako reče jedan naš drugi velikan:“Ja mogu što hoću!” Ali ne i dokle hoćeš…. Zato mi je izuzetna čast, što je gđa. Petir pristala na razgovor za moj skromni Blog.

1. Bili ste Potpredsjednica HSS-a pune 4 godine. Je li u tome periodu Beljakovo ponašanje bilo u skladu sa statutom stranke i je li bilo naznaka da se radi o klasičnom jugo-komunjari željnim vlasti?
Za potpredsjednicu HSS-a izabrana sam na skupštini kada je za predsjednika izabran Josip Friščić a zatim Branko Hrg te je u mandatu Branka Hrga i Krešo Beljak izabran za potpredsjednika. Premda su njih dvojica kao tandem preuzeli stranku, vrlo brzo je između njih došlo do prijepora. Hrg je tvrdio da se Beljak ne može pomiriti što on nije predsjednik stranke a Beljak ga je često kritizirao zbog toga što HSS ne izlazi samostalno na izbore i pokaže svoju snagu. Cijeli njegov mandat potpredsjednika obilježili su povišeni tonovi, napuštanja ili bojkotitanja sjednica predsjedništva te višestruki pokušaji organiziranja puča i tajnih sastanaka na kojima je gradio svoj kult ličnosti i pripremao se za preuzimanje stranke. Nakon što sam izabrana za hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu, Krešo Beljak i Nenad Matić (koji su si bili i privatno jako dobri prijatelji) tražili su da ih podržim u svrgavanju Hrga s mjesta predsjednika HSS-a  što sam ja odbila jer sam smatrala da treba izabrati novo vodstvo stranke na redovnim unutarstrančkim izborima a ne provođenjem puča. Tada sam im došla na crnu listu te su sve svoje aktivnosti koje su usljedile kasnije u okviru kampanje za unutarastrančke izbore, obojica usmjerili protiv mene.

2. Uz gđu. Ružu Tomašić ste bili naša najuspješnija zastupnica u EP, a na zadnjim izborim izborima ste osvojili 7 puta više glasova od Beljaka. Kako je uopće bilo moguće da vas ova moralna horizontala izbaci iz stranke? Je li poslijedi bio klasičan puč ili je ljubitelj audio opreme već imao dovoljan broj svojih pristaša?
Vjerovali ili ne, Beljak je legalno izabran za predsjednika stranke a kandidirala ga je tada najbrojnija organizacija – HSS Zagrebačke županije. Članstvo je bilo nezadovoljno dotadašnjom politikom jer je Hrg HSS previše vezao uz HDZ-u i činilo se je da HSS nema svoju politiku te smo svi  tražili promjene. Ja osobno nisam znala za Beljakovu problematičnu prošlost no smatram da su oni koji su ga kandidirali tu informaciju trebali podijeliti s članovima i delegatima. Ubrzo nakon što je Beljak izabran za predsjednika HSS-a, reagirala sam na njegovo ponašanje koje je bitno odstupalo od onog kako bi se predsjednik HSS-a trebao ponašati; napadao je naše vrijednosti, provodio samovoljnu, nije poštivao odluke stranačkih tijela i radio je sve suprotno od onog što je obećao na skupštini. Upozorila sam da je takvo ponašanje neprihvatljivo i tražila sam od drugih stranačkih dužnosnika da i oni reagiraju no oni su s Beljakom sklopili pakt jer im obećao sigurna mjesta za Sabor na SDP-ovoj listi. Obzirom da je članstvo cijenilo moje mišljenje a ja sam govorila na stranačkim tijelima ono što Beljaku nije išlo u prilog, te sam najavila i kandidaturu za predsjednicu HSS-a, odlučio me je eliminirati a za moju suspenziju, potom i isključenje dobio je podršku članova najužeg vodstva stanke jer je riječ o ljudima koji svojim imenom i prezimenom ne mogu dobiti podršku birača već je jedini način da ostvare svoje ambicije, da se pošlepaju s nekim na listi što im je Beljak omogućio.

3. Članstvo masovno napušta stranku, raspuštaju se ogranci, nezadovoljstvo njegovom politikom je očito, a opet s druge strane imam osjećaj da je drug “Puniša Račić” nedodirljiv. Kako objašnjavate taj fenomen?
Stranka od 45 000 članova sada je spala na 2 000 članova koji imaju pravo glasa jer je Beljak uveo nova pravila o statusu članova i plaćanju članarine s kojima članstvo nije upoznato tako da njega biraju delegati bazirani ustvari na samo ove 2000 članova koji su svi na ovaj ili onaj način povezani s njim. Promijenio je Statut i način upravljanja strankom te donošenje odluka doveo na razinu lošiju od one u Savezu komunista. Mene i 100 najutjecajnijih ljudi u stranci je suspendirao putem konferencije za novinare i cijeli postupak protiv nas bio je u suprotnosti sa Statutom. Svi prigovori koje smo uputili Ministarstvu uprave zbog kršenja Statuta i provođenja protuzakonitih aktivnosti ostali su bez adekvatne reakcije a uslijed najnovijih previranja u HDZ-u i javnih optužbi koje slušamo između njihovih najviših dužnosnika,  postalo je jasno da je vrh HDZ-a bio u dogovoru s Beljakom jer im je on služio kao joker u nuždi ako ponestane ruku u vladajućoj većini a zauzat oni njega nisu dirali te su ga pustili da uništava HSS.

4. Mislite li da su Soroševi mediji u slučaju prevrata u HSS-u, bili odlučujući faktor?
Teško mi je reći čiji su mediji jer to ne znam, kao niti tko ih financira, no da mediji imaju ogromnu ulogu u društvu pa i u ovom slučaju, to je jasno. Nisu svi mediji reagirali na isti način, no činjenica je da su neki mediji i neki političari pokušali minorizirati Beljakov poziv na ubijanje neistomišljenika kao i mnoge druge skandalozne izjave i stavove za koje bi nekog političara desnog centra razapeli i uništili mu karijeru bespovratno dok je Beljak prošao skoro neokrznut. Osim toga, ne treba zaboraviti, da su upravo mediji nepoznatog gradonačelnika Samobora kada se je kandidirao za predsjednika HSS-a učinili poznatim široj javnosti. Ne dobiva svatko takvu priliku.

5. Postoji li barem minimalna šansa da se stranka vrati načelima Stjepana Radića i prestane biti podružnica SDP-a? Je li u ovome trenutku to moguće izvesti na legalan način?
Sve dok je Beljak na čelu stranke, smatram da stranka nema šanse vatiti se svojim vrijednostima premda te vrijednosti naše članstvo i danas živi. Je li Beljak poslan da uništi HSS ili je sam po sebi destruktivan i ne razumije da je politika borba za opće dobro te da ne možeš uvjerenja, stavove i vrijednosti mijenjati iz dana u dan kako ti se prohtije, ili je nešto treće u pitanju, vrijeme će pokazati. Bojim se da tada HSS-a više neće biti. Obzirom da se je Ministarstvo uprave oglušilo na sve naše predstavke, mi smo predali tužbe sudu te pokušavamo iscrpiti sve zakonske mogućnosti koje imamo na raspolaganju kako bi dokazali da smo u pravu i kako bi spasili stranku.

6. Očito je da su u HSS-u ostali samo podobni. Gubitak Domoljubnih glasova će probati nadomjestiti glasovima kmera i jugoslavenčina. Kako tome stati na kraj?
Beljaka trebaju smijeniti članovi jer oni to jedini mogu napraviti a osim toga, upravo njih sramoti i njima radi štetu. Sve više njih reagira ali obzirom da nema pomaka, umjesto da se jače bore, oni napuštaju stranku. Moglo bi se dogoditi da do izbora samo Beljak i njegovi potpredsjednici ostanu u stranici, no to njih neće zabrinuti, jer oni na stranku ionako gledaju kao na sredstvo zadovoljavanja osobnih interesa.

7. Uopće ne sumnjam da među običnim članstvom još uvijek uživate veliki ugled i potporu. Kako bi vi riješili ovaj problem i planirate li se angažirati po tome pitanju?
Ja sam se angažirala odmah čim sam uočila da je riječ o ogromnom problemu a to je bilo 3 mjeseca nakon što je Beljak izabran. Od tadašnjeg vodstva stranke nisam dobila potporu jer su svi gledali svoje interese i nije ih bilo briga za stranku. Danas, velika većina njih više nisu članovi HSS-a a kada su progledali i shvatili ono što sam im rekla, bilo je već kasno. Ja se borim pravnim putem i legalnim metodama kako bih dokazala istinu, a kao što sam već rekla, Beljaka mogu smjeniti članovi HSS-a i smatram da to moraju učiniti što prije, ukoliko žele spasiti stranku.

Nakon ovih riječi gđe. Petir (u koje uopće ne sumnjam), puno toga mi je jasnije. Nažalost, rješenje nije baš tako jednostavno kao što sam mislio. Statut stranke je staljinističkim metodama promijenjen, tako da velikog vođu (nije Plenki jedini) samo predsjedništvo može smijeniti. A to je iluzorno očekivati, pošto se okružio svojim odanim ljudima i poslušnicima. Njima je danas i više nego dobro, sve dok poslušno klimaju glavama. Beljakov HSS me podsjeća na “najstariji zanat na svijetu”, jer je sve na prodaju. Za razliku od prostitucije, ovo što Papak & co. rade, je potpuno legalno. Koji paradoks!? Dvije najveće stranke ih za sad toleriraju, jer tko zna kada im njihove “vrijedne” ručice mogu zatrebati? Ako na slijedećim izborima HDZ ponudi više, ne bi me začudila nagla transformacija komunjara u velike “domoljube”.

Jedini koji mogu nešto promijeniti, su članovi stranke koji još nisu izbačeni. Oni koji još uvijek vjeruju u ideale S. Radića. MORAJU se organizirati i ponovo preuzeti HSS u svoje ruke. Jer tradicija i ideja stara više od jednoga stoljeća, ne može preko noći nestati. Nema teorije. A ova grupica hoštaplera što danas slijepo slijedi maršala Krešu, neće još dugo. Jer ničija nije do zore gorila….

Današnji HSS nije nikakva stranka, nego crveno poduzeće koje financiraju porezni obveznici. Ništa ne proizvode ali love uvijek ima. Odakle? Ima ova zemlja puno neprijatelja, kojima ovakva situacija i te kako odgovara. A nismo deficitarni ni sa onima, koji bi za šaku kuna prodali i rođenu mater. Oni su danas privilegirani i spremni su svim sredstvima braniti lik i djelo druga Samsunga. Iskreno se nadam da u svojoj namjeri neće uspjeti, i da će članstvo pronaći način kako HSS-u vratiti vrijednosti koje su ga oduvijek krasile. A to su demokršćanstvo, konzervatizam i Domoljublje. Želim im puno uspjeha i znam da njihova pobjeda uopće nije upitna. Sve je pitanje vremena. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj na našoj političkoj sceni, ali o tome ćemo nekom drugom prigodom.

Za kraj, meni najdraža misao Stjepana Radića, koja je i danas aktualna:

“Kad bi svatko od nas gospodo, samo deseti dio onoga uradio (što ovdje s tolikim zanosom govori ili odobrava), Hrvatska bi bila spašena!”

“ZA DOMOVINU SPREMNI”

Komentiraj